fredag 20 april 2012

Årets första nässelsoppa

Vårens första nässlor, mums.
Varje vår längtar man extra mycket efter det första gröna som kan skördas. Här i Stentorpet har vi ätit gräslök och kinesisk gräslök i några veckor, men det räknas liksom inte. Igår var det dags att skörda de första små nässeltopparna.  Jag plockade också av en knippa kinesisk gräslök som passar utmärkt tillsammans med nässlor. Det finns nog lika många sätt att laga nässelsoppa som det finns "kockar". Så här blev vår soppa den här gången.

Fram med insatsen till salladsslungan (vilken underbar uppfinning), sax och handskar. Jag plockade cirka 6-7 dl späda små nässelskott.

Här kommer receptet:

Nässelsoppa

6-7 dl nässlor
1 rödlök
en knippa gräslök/kinesisk gräslök
5 dl vatten
100 g philadelphiaost
1 msk buljongpulver (Kung Markattas)
olivolja
örtsalt

  • Skölj nässlorna väl i flera vatten - Använd salladsslungan, den fungerar perfekt. 
  • Skala löken och skär den i bitar.
  • Värm olivolja (ett par msk) i en kastrull och låt löken smälta ner i oljan.
  • Tillsätt buljongpulver och vattnet.
  • Tillsätt de väl sköljda nässlorna och låt allt koka cirka 5 minuter.
  • Tillsätt philadelphiaost och mixa allt, krydda med örtsalt eller salt och svartpeppar.
  • Servera med lite keso smaksat med vitlök och syrade grönsaker.

Låt Dig väl smaka!



2 kommentarer:

  1. Glad vår och vad kul att du är på gång igen. Nässelsoppa är supergott ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt att du vill hänga med:-)
      Välkommen!

      Radera